Αν στην οικογένεια σας υπάρχει δεύτερο παιδί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις αντιζηλίες που θα γεννηθούν μεταξύ τους. Κάθε παιδί μονοπωλεί την αγάπη και το ενδιαφέρον του γονιού του και δεν θέλει να την μοιραστεί με κανέναν άλλον στον κόσμο.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών είναι πιο έντονος όταν η ηλικιακή τους διαφορά είναι από 1,5 έως 3 χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι το παιδί προσχολικής ηλικίας είναι ακόμη απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς και δεν έχει άλλες σχέσεις με φίλους ή άλλους ενήλικες. Ωστόσο, και ένα μεγαλύτερο παιδί αν πιστέψει πως το παραμελείτε μπορεί να θεωρήσει το μωρό υπεύθυνο για το γεγονός αυτό.
Αντιδράστε ήρεμα στη ζήλια του μεγαλύτερου παιδιού σας. Πρέπει να περάσει καιρός για να καταλάβει ότι οι γονείς του το αγαπούν το ίδιο, ακόμη και όταν έχουν ένα δεύτερο παιδί να αγαπούν.
Αν το μεγαλύτερο παιδί σας αρχίζει να "μπεμπεκίζει" μην το κοροϊδέψετε.
Ικανοποιήστε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα καπρίτσια του, όπως το να πιει από το μπιμπερό για μία το πολύ δύο φορές, ενώ θα του ξεκαθαρίσετε ότι δεν χρειάζεται να συμπεριφέρεται σαν μωρό για να έχει την προσοχή και την αγάπη σας.
Επαινέστε το όταν συμπεριφέρεται σαν μεγάλος και δώστε του ευκαιρίες να συμπεριφερθεί σαν μεγάλος αδελφός.
Μην συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους, διότι κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και οι συγκρίσεις αυτές μόνο αισθήματα μειονεξίας δημιουργούν. Αποφύγετε να επιλύετε εσείς τις διαφορές τους διότι το ένα θα νιώθει δικαιωμένο και το άλλο αδικημένο. Πιέστε τα να λύνουν μόνα τους τις διαφορές τους τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φταίει μόνο ο ένας, αλλά ότι φταίνε και οι δύο, όταν ένας καβγάς συμβαίνει. Όταν ωστόσο αντιληφθείτε επικείμενη χειροδικία επέμβετε έγκαιρα απομακρύνοντας το ένα από το άλλο.
Όταν θα γυρίσετε σπίτι από το μαιευτήριο αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να παίξει με το μωρό εφ' όσον έχει την διάθεση αλλά αν δεν θέλει να το κάνει μην το εξαναγκάσετε. Αν το ίδιο θελήσει αφήστε να σας βοηθήσει κάνοντας κάποιες δουλειές όπως να πετάξει την λερωμένη πάνα ή να μαζέψει τα ρούχα ή τα παιχνίδια του μωρού. Όταν παίζετε με το μωρό πάρτε και το μεγαλύτερο παιδί κοντά σας και δείξτε του πώς να το κρατάει. Εξηγήστε του ωστόσο πως όλα αυτά θα τα κάνει όταν είστε μαζί και ποτέ μόνο του.
Μην ξεχνάτε να αφιερώνετε κάποιες ώρες της ημέρας αποκλειστικά στα μεγαλύτερα παιδιά σας γιατί και αυτά το χρειάζονται...