Ακουλουθούν πληροφορίες για την Ερυθρά και την Ανεμοβλογιά, αλλά και τρόποι αντιμετώπισης τους.
Πιθανά κάποιοι από εμάς τους γονείς να έχουμε νοσήσει από Ερυθρά. Για τα παιδιά μας όμως, χάρη στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, η ερυθρά αποτελεί μια σπάνια νόσο. Αξίζει όμως να αναφερθούμε λίγο και σε αυτή καθώς είναι μια από τις εξανθηματικές νόσους της παιδικής ηλικίας.
Εμφανίζεται λοιπόν με πυρετό, από χαμηλό έως και 38.9 βαθμούς Κελσίου, διόγκωση αδένων στον τράχηλο και συχνά πίσω από το αυτί και εμφάνιση εξανθήματος. Το εξάνθημα αυτό μπορεί να είναι μικρού μεγέθους (κεφαλής καρφίτσας) ή και μεγαλύτερο με σχήμα ακανόνιστο το οποιο ψηλαφάται και αρχικά εμφανίζεται στο πρόσωπο. Τα επόμενα 24ωρα επεκτείνεται στον τράχηλο, στο στήθος και στο υπόλοιπο σώμα, ενώ εξαφανίζεται με τη σειρά που εμφανίζεται.
Ο χρόνος επώασης, από την τριγμή που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έως ότου εκδηλώσει την νόσο, φθάνει τις 21 ημέρες. Ο χρόνος που μεταδίδει την νόσο είναι αρκετές ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, έως και 7 μέρες μετά.
Παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί είναι δυνατόν να νοσήσουν με ήπιας μορφής συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, λεμφαδενίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις.
Η κατάσταση όμως είναι διαφορετική εάν προσβληθεί μια έγκυος στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της,. Τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες στο έμβρυο στα μάτια, στην καρδιά και στο νευρικό του σύστημα.
Εάν το παιδί σας εμφανίσει πυρετό, χορηγήστε του αντιπυρετικά στη σωστή δοσολογία. Κρατήστε το μακριά από ενήλικες, άλλα παιδιά και φυσικά εγκυμονούσες γυναίκες.
Είναι μια από τις συνηθισμένες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας. Ο χρόνος επώασης (από την στιγμή που το παιδί έρθει σε επαφή με πάσχοντα έως ότου εκδηλώσει την νόσο) μπορεί να φθάσει έως και 20 ημέρες.
Αρχικά, εμφανίζεται εξάνθημα φυσαλιώδες στον κορμό, που στη συνέχεια επεκτείνεται στο πρόσωπο και στα άκρα. Οι φυσαλίδες θα μετατραπούν σε εφελκίδες (κακαδάκια) και θα επουλωθούν. Άν όμως επιμολυνθούν είναι δυνατόν μετά την αποδρομή του εξανθήματος να παραμείνουν ουλές.
Χρησιμοποιείστε αντιπυρετικά για να ρίξετε τον πυρετό. Σε καμία περίπτωση όμως μην χορηγήσετε ασπιρίνη. Για την ορθή σντιμετώπιση του κνησμού δώστε Sir ATARAX σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας. Πλένετε συχνά τα χέρια του, κόβετε συχνά τα νύχια του, και κάνετε συχνά μπάνια με τα ειδικά καθαριστικά για τα λοιμώδη-νοσήματα προϊόντα.
Εάν εμφανίσει υψηλό πυρετό, επιμόλυνση των δερματικών βλαβών, έντονο και επίμονο βήχα, πόνο στο αυτί, ζάλη, αστάθεια και αλλαγές στη συμπεριφορά επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
Η νόσος μεταδίδεται δύο μήνες πριν την εκδήλωση της νόσου και έως ότου εφελκιδοποιηθούν όλες οι φυσαλίδες. Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τα άλλα παιδιά που δεν έχουν νοσήσει.
Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς είναι ένα καινούργιο για την Ελλάδα, παλιό για την Αμερική και την Ευρώπη εμβόλιο που χορηγείται σε παιδιά μεγαλύτερα των 15 μηνών.
Μέχρις όπου το παιδί σας φθάσει σε ηλικία εμβολιασμού ο μόνος τρόπος να το προστατέψετε είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ιό. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τα πρόωρα καθώς και εκείνα που λαμβάνουν φάρμακα. Ο λόγος είναι ότι στα παιδιά αυτά η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με ιδιαίτερα βαριά μορφή. Για το λόγο αυτό, τέτοιες περιπτώσεις απαιτούν άμεση παιδιατρική εκτίμηση.
Αυτά ήταν ότι έπρεπε να ξέρει κανείς για την Ερυθρά, την Ανεμοβλογιά και την αντιμετώπισή τους.