Το Άσθμα

Το άσθμα αποτελεί το συχνότερο νόσημα της παιδικής ηλικίας. Οφείλεται σε φλεγμονή των βρόγχων, δηλαδή των αεραγωγών που οδηγούν τον αέρα στους πνεύμονες. Στην ανάπτυξη της φλεγμονής αυτής προδιαθέτουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Μεταξύ των γενετικών παραγόντων αναφέρεται το οικογενειακό ιστορικό άσθματος, η αλλεργική προδιάθεση και η βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων αναφέρονται τα αλλεργιογόνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ιογενείς λοιμώξεις, η ενδοοικιακή ρύπανση όπως το παθητικό κάπνισμα και η σκόνη του σπιτιού.

Χορήγηση Φαρμάκων Με Αεροθάλαμο, Βαλβίδα Και Προσωπίδα

Για τη χρήση τους δεν απαιτείται συνεργασία του ασθενούς, καθώς η λήψη του φαρμάκου γίνεται με φυσιολογική αναπνοή. Χρησιμοποιείται σε βρέφη και παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά με προβλήματα συνεργασίας. Χρειάζεται καθαρισμός της συσκευής με χλιαρό νερό κάθε 15 ημέρες εφ' όσον χρησιμοποιείται συχνά. ΔΕΝ πρέπει δε να χρησιμοποιείται αν οι μεμβράνες έχουν σκληρυνθεί.

Οδηγίες Χρήσεως Εισπνεόμενων Φαρμάκων Με Αεροθάλαμο (Aerochamper)

  1. Ανακινείστε δυνατά η συσκευή αερολύματος (του εισπνεόμενου φαρμάκου)
  2. Τοποθετήστε το επιστόμιο συσκευής στον ελαστικό δακτύλιο του αεροθαλάμου
  3. Εφαρμόστε καλά την προσωπίδα στο πρόσωπο του παιδιού
  4. Ενεργοποιείστε τη συσκευή για να απελευθερωθεί το φάρμακο
  5. Αφήστε την προσωπίδα στο πρόσωπο του παιδιού για 10 αναπνοές.

Αντιμετώπιση Οξείας Ασθματικής Κρίσης Στο Σπίτι

Εκτίμηση της βαρύτητας: Εκτιμάται η αναπνευστική συχνότητα, η υπαρξη δύσπνοιας και κοπιώδους αναπνοής, το χρώμα και το επίπεδο συνείδησης. Χορήγηση εισπνοών Aerolin μέσω Aerochamper κάθε 20 λεπτά για μια ώρα.

Βελτίωση: Συνέχιση Aerolin ανά 3-4 ώρες, συνέχιση τυχόν χρόνιας αγωγής και Επικοινωνία με το γιατρό.

Μη βελτίωση: Έναρξη κορτικοειδούς από το στόμα, συνέχιση Aerolin και επείγουσα επικοινωνία με το θεράποντα γιατρό

Ραγδαία επιδείνωση: Άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο.

Αντιμετώπιση στο Σπίτι

Η οξεία ασθματική κρίση αναγνωρίζεται αρχικώς από το ίδιο το παιδί εφ' όσον η ηλικία του είναι κατάλληλη ή από τους γονείς του. Τόσο το παιδί με άσθμα όσο κυρίως οι γονείς του πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν τη σταδιακή επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας η οποία προηγείται της κρίσης και να την αντιμετωπίζουν στα αρχικά της στάδια.

Βήχας, ο οποίος παρουσιάζει επιδείνωση ιδίως κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί συχνά πρώιμο σύμπτωμα της ασθματικής κρίσης. Μείωση της σωματικής δραστηριότητας, εύκολη κόπωση είναι δυνατόν επίσης να αποτελούν ενδείξεις οξέος επεισοδίου σε ασθενή με άσθμα. Επίσης, οι γονείς μαθαίνουν να εκτιμούν την ύπαρξη:

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της αντιμετώπισης του άσθματος είναι ο έλεγχος του περιβάλλοντος. Όπως αναφέρθηκε αρχικά για την εκδήλωση του άσθματος απαιτούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για τους γενετικούς παράγοντες δεν είναι δυνατή προς το παρών τουλάχιστον η παρέμβαση. Η ανίχνευση όμως παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή αυτών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Η παρέμβαση των γονιών αφορά πολλούς τομείς ξεκινώντας από το παιδικό δωμάτιο. Η κάλυψη των στρωμάτων με κάλυμμα μη διαπερατό από τα αλλεργιογόνα αποτελεί σημαντικό μέτρο προστασίας, καθώς και το εβδομαδιαίο πλύσιμο σε υψηλή θερμοκρασία. Η απομάκρυνση μοκετών, χαλιών με παχύ πέλος καθώς και κατοικίδιων ζώων, εφ όσον υπάρχει επιβεβαιωμένη αλλεργία σε αυτά, είναι επίσης σημαντική. Ο καλός και συχνός αερισμός, το τακτικό και επιμελές πλύσιμο αντικειμένων του υπνοδωματίου όπως οι κουρτίνες, η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας, η απομάκρυνση αντικειμένων (μπιμπελό, παιχνίδια) στα οποία αθροίζεται η σκόνη είναι επίσης απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τα ακαρεοκτόνα περιέχουν χημικές ουσίες που εξοντώνουν τα ακάρεα. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το Acarosan (2,6% σε μορφή αφρού για στρώματα έπιπλα, 5% σε μορφή υγρής σκόνης για τα χαλιά). Η εφαρμογή του θεωρείται μη τοξική και γίνεται κάθε 3-6 μήνες.

Για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του σπιτιού συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος, χρήσης ξύλων για θέρμανση, ατμών μαγειρέματος

Η χρήση κλιματιστικών συσκευών με ειδικά φίλτρα βοηθά στον καθαρισμό του αέρα του σπιτιού από τους ρύπους.

Η ψυχολογική τόνωση του ασθματικού παιδιού, η συμμετοχή σε ασκήσεις, σε ομαδικές και κοινωνικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για τον έλεγχο της νόσου.

Χορήγηση Με Δοσομετρικές Συσκευές

Για τη σωστή λήψη του φαρμάκου είναι απαραίτητη η εκπαίδευση του ασθενή και ο ακριβής συγχρονισμός μεταξύ ενεργοποίησης της συσκευής και της εισπνοής. Η χρήση τους ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 8ετών.

Οδηγίες Χρήσης Της Δοσομετρικής Συσκευής

  1. Απομακρύνετε το κάλυμμα.
  2. Ανακινείστε τη συσκευή για 1-2 λεπτά.
  3. Ο ασθενής να εκπνέει αργά και βαθιά.
  4. Τοποθετείστε τη συσκευή μέσα στο στόμα.
  5. Ενεργοποιείστε τη συσκευή, ενώ ο ασθενής εισπνέει αργά και βαθιά, μέχρι να γεμίσουν οι πνεύμονες, περίπου 3-5 δευτερόλεπτα.
  6. Αφαιρέστε τη συσκευή από το στόμα, ενώ ο ασθενής συνεχίζει να κρατάει την αναπνοή του για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  7. Επαναλάβετε την δόση μετά από 1-2 λεπτά.

Λάθη Κατά Τη Χρήση Δοσομετρικών Συσκευών

Χορήγηση Με Συσκευές Προέκτασης Μικρού Μεγέθους

Οι συσκευές αυτές έχουν μήκος μέχρι 10 εκατοστά και βοηθούν οδηγώντας το φάρμακο στο στόμα του ασθενούς. Η χρήση τους ενδείκνυται για παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5 χρόνων.

Οδηγίες Χρήσης Της Συσκευής Προέκτασης

Ακολουθούνται τα ίδια βήματα όπως και στις οδηγίες χρήσης της δοσομετρικής συσκευής, με τη διαφορά ότι τοποθετείται το εισπνεόμενο φάρμακο στο ένα άκρο της συσκευής και το άλλo άκρο (το επιστόμιο) τοποθετείται στο στόμα.

Χορήγηση Με Αεροθάλαμο Μεγάλου Όγκου Με Βαλβίδα Και Επιστόμιο

Χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών,αλλά και σε μεγαλύτερα παιδιά με προβλήματα συνεργασίας.

Οδηγίες Χρήσεως Αεροθαλάμων Μεγάλου Όγκου

  1. Προσαρμόστε τη συσκευή φαρμάκου στον αεροθάλαμο, ανακινήστε τον αεροθάλαμο μαζί με τη συσκευή φαρμάκου.
  2. Προσαρμόστε τον αεροθάλαμο στο στόμα του ασθενούς, ο οποίος εκπνέει μέσα στον αεροθάλαμο.
  3. Ενεργοποιείστε τΣη συσκευή ώστε να απελευθερωθεί το φάρμακο και ο ασθενής εισπνέει αργά και βαθιά.
  4. Ακολουθεί κράτημα της αναπνοής από τον ασθενή για 5 δευτερόλεπτα, και εκπνοή μέσα στον αεροθάλαμο.
  5. Επανάληψη της εισπνοής από στον ασθενή χωρίς να ενεργοποιηθεί ξανά η συσκευή.

Χορήγηση Με Συσκευές Ξηράς Σκόνης

Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούνται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Το φάρμακο υπάρχει σε κάψουλα, που τοποθετείται στις συσκευές Spinhaler, Rotahaler, Inhalator ή σε δίσκο που τοποθετείται στη συσκευή Diskhaler ή περιέχεται σε δεξαμένη, όπως στη συσκευή Τurbuhaler.

Οδηγίες Ορθής Χρήσης Συσκευών Ξηράς Σκόνης

  1. Ακολουθήστε τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας, όσον αφορά τους χειρισμούς που απαιτούνται προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική ουσία.
  2. Ο ασθενής εκπνέει αργά και βαθιά και ακολούθως εισπνέει μέσω της συσκευής, όσο πιο δυνατά και βαθιά μπορεί.
  3. Αφαιρέστε τη συσκευή από το στόμα.
  4. Ακολουθεί κράτημα της αναπνοής από τον ασθενή για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η λήψη όλης της σκόνης πρέπει να γίνεται σε μία ή δυο εισπνοές. Αν απαιτούνται περισσότερες από δυο εισπνοές η προσπάθεια θεωρείται αποτυχημένη.

Επιλογή Συσκευής

Παιδιά μικρότερα των 2ετών: χρησιμοποιείται αεροθάλαμος με βαλβίδα και προσωπίδα (Aerochamper)

Παιδιά ηλικίας 2-5 ετών: χρησιμοποιείται αεροθάλαμος με βαλβίδα και επιστόμιο ή με βαλβίδα και προσωπίδα (Aerochamper) αν υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας.

Παιδιά ηλικίας 5-8 ετών:χρησιμοποιείται αεροθάλαμος με βαλβίδα και επιστόμιο ή οι συσκευές ξηράς σκόνης.

Παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 8 ετών: χρησιμοποιείται απ' ευθείας η δοσομετρική συσκευή ή συσκευή ξηράς σκόνης.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση η επιλογή εξατομικεύεται ανάλογα με τη ικανότητα συνεργασίας του μικρού ασθενούς.