Ατυχήματα

Τα ατυχήματα είναι συχνά στην παιδική ηλικία. Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών, η ανικανότητα τους να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, και πολλές φορές η απερισκεψία και η έλλειψη "προνοητικότητας" από εμάς τους μεγαλύτερους, οδηγεί συχνά σε ατυχήματα πολλές φορές επικίνδυνα για τη ζωή των παιδιών.

Τηλέφωνα Πρώτης Ανάγκης

Τραυματισμοί

Είναι συχνοί στα παιδιά και ποικίλουν από γρατζουνίσματα έως βαθιά κοψίματα.

Γρατζουνίσματα

Αντιμετώπιση: Καθαρίστε προσεκτικά την περιοχή για να αποφύγετε τυχόν επιμολύνσεις.

  1. Ξεπλύνετε πρώτα με νερό για να απομακρυνθούν οι βρωμιές και στη συνέχεια ξεπλύνετε το τραύμα με φυσιολογικό ορό.
  2. Επαλείψτε με αντισηπτικό διάλυμα.
  3. Εάν το γδάρσιμο είναι εκτεταμένο θα πρέπει να το δέσετε με αποστειρωμένο επίδεσμο. Πριν βάλετε τη γάζα τοποθετείστε μικρή ποσότητα αντιβιοτικής αλοιφής. Αλλάζετε καθημερινά τα τραύματα προσέχοντας για τυχόν επιμολύνσεις (ύπαρξη πύου, ερυθρότητας).Επίσης, αν η γάζα λερωθεί θα πρέπει να την αλλάξετε νωρίτερα. Αν η γάζα κολλήσει στο τραύμα μην τη τραβήξετε απότομα. Βρέξτε τη πρώτα με φυσιολογικό ορό και τραβήξτε με προσοχή. Όταν σχηματισθεί κρούστα δε χρειάζεται πια να καλύπτεται το τραύμα.

Βαθύς τραυματισμός με αιμοραγία

Αντιμετώπιση: Η θέα του αίματος είναι τρομακτική για μικρούς και μεγάλους. Μην πανικοβάλλεστε, και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

  1. Ασκήστε πίεση με μία γάζα ή με ένα καθαρό ύφασμα στο σημείο του τραύματος για 5 λεπτά. Μην ελέγξτε νωρίτερα από το χρόνο αυτό για σταμάτημα της αιμορραγίας διακόπτοντας την πίεση. Αν σταματήσετε να πιέζετε θα ακολουθήσει μεγαλύτερη αιμορραγία.
  2. Εάν η αιμορραγία σταματήσει καθαρίστε και επιδέστε το τραύμα. Να αλλάζετε καθημερινά τον επίδεσμο ελέγχοντας προσεκτικά για σημάδια επιμόλυνσης (ύπαρξη πύου, ερυθρότητας ). Εάν το παιδί σας έχει κάνει τα εμβόλια δεν χρειάζεται αντιτετανικός εμβολιασμός. Ωστόσο, ζητήστε παιδιατρική συμβουλή.
  3. Εάν η αιμορραγία είναι μεγάλη ζητήστε άμεσα Ιατρική Βοήθεια στο πλησιέστερο νοσοκομείο πιέζοντας συνεχώς την πληγή κατά τη μεταφορά.

Τραυματισμοί δακτύλων

Συχνοί στα παιδιά είναι και οι τραυματισμοί δακτύλων.

  1. Αν αιμορραγεί πλύνετε το δάκτυλο πρώτα με νερό, ακολούθως με φυσιολογικό ορό και καλύψτε με αποστειρωμένες γάζες.
  2. Βάλτε πάγου τοπικά ή βούτηγμα των δακτύλων σε κρύο νερό ανακουφίζει τον πόνο και μειώνει το οίδημα.
  3. Κάνετε καθημερινά αλλαγές
  4. Εάν αυξάνει ο πόνος, το πρήξιμο, η ερυθρότητα ή υπάρχει έκκριση πύου στο τραύμα ζητήστε ιατρική βοήθεια.

Εάν όμως μετά τον τραυματισμό υπάρχει έντονος πόνος, αιμορραγία κάτω από το νύχι, ή φαίνεται το δάκτυλο στραβό, μεταφέρεται το παιδί σας στο νοσοκομείο για Ορθοπεδική εκτίμηση.

Εγκαύματα

Τα εγκαύματα είναι βλάβες του δέρματος που οφείλονται σε πολλά αίτια όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το καυτό νερό, η φωτιά, η ηλεκτροπληξία, καθώς και οι χημικές ουσίες.

Σημαντικά είναι τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε προσπαθώντας να αποτρέψουμε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις:

Εάν το παιδί σας ήλθε σε επαφή με χημικές ουσίες είναι δυνατό να απορροφηθούν από το δέρμα και να προκαλέσουν και άλλες επιπλοκές. Στην περίπτωση αυτή καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Ηλεκτροπληξία

Προκαλείται όταν το ρεύμα από μια ηλεκτρική πηγή ενέργειας διαπερνά το ανθρώπινο σώμα.

Αιτίες:

Πρόληψη:

  1. καλύψτε όλες τις πρίζες και βεβαιωθείτε ότι όλα τα καλώδια έχουν καλή μόνωση
  2. επιβλέπετε το παιδί σας όταν βρίσκετε σε χώρους όπου υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία
  3. απομακρύνετε ηλεκτρικές συσκευές από το μπάνιο σας ή την πισίνα

Αντιμετώπιση

  1. Διακόψτε την παροχή ρεύματος κατεβάζοντας το γενικό διακόπτη ή βγάζοντας το καλώδιο από την πρίζα.
  2. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, απομακρύνετε το καλώδιο, ΟΧΙ με τα χέρια σας γιατί το ρεύμα θα περάσει σε σας. Χρησιμοποιείστε ένα κομμάτι ξύλο, ή μια εφημερίδα ή περιοδικό διπλωμένο σε ρολό ή ένα παλτό.
  3. Εάν δεν μπορείτε να απομακρύνετε την πηγή ρεύματος βγάλτε τα παιδιά από αυτή και πάλι όχι με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιείστε κάποιο υλικό που είναι κακός αγωγός ρεύματος όπως λάστιχο, καουτσούκ, παλτό ή κουβέρτα ή οποιοδήποτε χοντρό στεγνό αντικείμενο.
  4. Μόλις απομακρύνετε το παιδί από την πηγή ρεύματος ελέγξτε την αναπνοή του, το σφυγμό του, το χρώμα του και την επικοινωνία του μαζί σας.
  5. Εάν δεν έχει τις αισθήσεις του καλέστε το ΕΚΑΒ και ξεκινήστε Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη.
  6. Εάν έχει τις αισθήσεις του, ελέγξτε για εγκαύματα στο δέρμα. Αν υπάρχουν εγκαύματα πρέπει να καθαρισθούν και να επιδεθούν.
  7. Εάν υπάρχουν βαριές βλάβες χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Επίσης, έλεγχος σε νοσοκομείο χρειάζεται όταν υπάρχει υποψία νευρολογικής ή καρδιακής βλάβης.

Δήγματα

Τα περισσότερα προκαλούνται από κατοικίδια ζώα ή από ζώα που το παιδί γνωρίζει. Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό. Εάν αιμορραγεί ασκήστε πίεση στην περιοχή του τραύματος για να σταματήσει η αιμορραγία. Τοποθετείστε τοπικά αντισηπτικό και δέστε με αποστειρωμένες γάζες.

Εάν το τραύμα είναι βαθύ και η αιμορραγία είναι μεγάλη μεταφέρετε το παιδί σας στο Νοσοκομείο. Θα πρέπει να ελεγχθεί αν το παιδί σας έχει κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο επαρκώς. Τόσο ο τέτανος όσο και η λύσσα μεταδίδονται με δήγματα ζώων. Η λύσσα έχει εκλείψει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πλέον επικίνδυνα είναι τα άγρια ζώα όπως η αλεπού, ο ασβός καθώς και τα αδέσποτα. Αν το ζώο είναι υγιές συνιστάτε παρακολούθηση για 10 ημέρες. Αν υπάρχει ισχυρή υποψία μετάδοσης της λύσσας θα ξεκινήσει αντιλυσσική αγωγή. Το ζώο πρέπει να παρακολουθείτε και ενδεχομένως να θανατωθεί ώστε να εξετασθεί ο εγκέφαλος του σε συνεργασία πάντα με τις Υγειονομικές Αρχές.

Προσοχή χρειάζεται για πιθανή επιμόλυνση του τραύματος. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται συχνές αλλαγές και έλεγχος για σημεία επιμόλυνσης (παρουσία πύου ερυθρότητας ή πόνου στο σημείο του τραύματος).

Δηλητηριάσεις

Σημαντική είναι η πρόληψη. Φυλάξτε κλειδωμένες όλες τις τοξικές ουσίες πού μπορεί να φθάσει το παιδί σας. Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είστε όταν βρίσκεστε σε καταστήματα, super market, ή σε σπίτια όπου δεν έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

Οι δηλητηριάσεις είναι συχνές στα παιδιά και πολλές φορές μπορεί να συμβούν κατά την απουσία μας.

Καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων. Θα σας δώσει οδηγίες ανάλογα με την ουσία που έλαβε το παιδί σας.

Αν παιδί σας έχει ακόμη στο στόμα του ποσότητα της ουσίας που έλαβε απομακρύνετε τη και ξεπλύνετε το στόμα.

Αν το παιδί ρίξει πάνω του μια τοξική ουσία βγάλτε του τα ρούχα και ξεπλύνετε το σώμα του με άφθονο νερό. Μην επαλείψετε με κρέμες ή λοσιόν.

Εάν η τοξική ουσία έλθει σε επαφή με τα μάτια κρατήστε ανοικτά τα βλέφαρα και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό για 15 λεπτά περίπου. Μην σκεπάσετε το μάτι και μη βάλετε σταγόνες. Εάν ο πόνος είναι έντονος ή ο τραυματισμός σοβαρός μεταφέρετε το παιδί επειγόντως στο Νοσοκομείο.

Τοξικά αέρια

Τοξικά αέρια μπορεί να διαφύγουν από το δίκτυο παροχής υγραερίου, από σόμπες που καίνε κάρβουνα, ξύλο, ή πετρέλαιο και δεν εξαερίζονται ή δεν συντηρούνται καλά. Αν το παιδί σας εισπνεύσει τέτοια αέρια, να το απομακρύνετε αμέσως από το δωμάτιο και να το βγάλετε στον καθαρό αέρα. Αν αναπνέει καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για να σας δοθούν περαιτέρω οδηγίες. Αν όχι αρχίστε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη και στείλτε κάποιον να φωνάξει το ΕΚΑΒ. Αν είστε μόνοι συνεχίστε την ανάνηψη έως ότου αποκτήσει αυτόματη αναπνοή και τότε μόνο καλέστε σε βοήθεια και στείλτε κάποιον να καλέσει επειγόντως το ΕΚΑΒ.

Τραυματισμοί στο κεφάλι - Διάσειση

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στα παιδιά δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα σε αντίθεση με την διάσειση. Διάσειση είναι η απώλεια συνείδησης για λίγο μετά το χτύπημα Σ’ ένα ήπιο χτύπημα τα παιδιά εμφανίζουν ανησυχία, κλάμα για λίγο και πολύ σύντομα επανέρχονται στην προηγούμενη δραστηριότητα τους. Αν εμφανίσουν ζαλάδα, ναυτία ή πονοκέφαλο, χρειάζονται παρακολούθηση για 24-48 ώρες. Τα παιδιά αυτά μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη μετά από έναν ήπιο τραυματισμό.

Σημεία σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης που θα σας θορυβήσουν μετά από έναν ήπιο τραυματισμό:

Πνιγμός

Τα παιδιά πνίγονται όταν βρεθούν σε βαθιά νερά, ή όταν βρίσκονται με το πρόσωπο βουτηγμένο στο νερό και εγκλωβισθούν κάπου. Στα πολύ μικρά παιδιά αυτό μπορεί να συμβεί και σε μικρή ποσότητα νερού. Αρχικά, το παιδί πανικοβάλλεται και αρχίζει να παλεύει στο νερό κρατώντας την αναπνοή του. Όταν τελικά αναπνεύσει, στους πνεύμονες του μπαίνει νερό και παθαίνει ασφυξία.

Πολύ σημαντική για την αποφυγή αυτών των επικινδύνων ατυχημάτων είναι η πρόληψη. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο μικρά παιδιά να βρίσκονται μέσα ή έξω από το νερό χωρίς επιτήρηση. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι για τα νήπια, τα παιδιά με νοητική υστέρηση καθώς και για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Μην ξεχνάτε ποτέ πως η θάλασσα ή η πισίνα δεν είναι οι μοναδικοί τόποι όπου μπορούν να συμβούν ατυχήματα. Το σπίτι, το εξοχικό, η αυλή, είναι μέρη όπου μπορούν να συμβούν παρόμοια ατυχήματα. Για το λόγο αυτό αδειάστε λεκάνες, κουβάδες και πλαστικές κουζίνες όταν δεν είστε εκεί. Σκεπάστε την τουαλέτα με το καπάκι καθίσματος ή κλειδώστε το μπάνιο αν δεν μπορείτε να ελέγξετε το παιδί σας. Ποτέ μην αφήνετε παιδί μικρότερο των 4 ετών μέσα στη μπανιέρα ή διπλά σε αυτήν μόνο του.