Ζητείστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού. Πιθανά η διαδικασία αυτή να του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να δοκιμάσει το φαγητό που το ίδιο ετοίμασε. Επίσης, αφήστε το να σας βοηθήσει στο στρώσιμο του τραπεζιού.
Βάλτε μικρές μερίδες φαγητού. Έτσι το ίδιο θα έχει την ικανοποίηση ότι έφαγε όλο το φαγητό του. Αν ακόμη πεινάει θα ζητήσει μόνο του περισσότερο.
Το φαγητό πρέπει να είναι μαλακό, νόστιμο και καλομαγειρεμένο. Τεμαχίστε το σε μικρά κομμάτια ώστε να μπορεί να το φάει. Σκληρά φαγητά να τα σερβίρετε μαζί με μαλακές τροφές. Π.χ. το μοσχάρι καλά βρασμένο με σάλτσα και πουρέ.
Η ώρα του φαγητού είναι ώρα ευχαρίστησης. Αποφύγετε καυγάδες την ώρα αυτή. Επιβραβεύστε το για τα πράγματα που κάνει σωστά, συζητήστε μαζί του για το πώς πέρασε τη μέρα του, τι έγινε στο σχολείο του κ.τ.λ.
Μην ξεχνάτε την συνέπεια λόγων και έργων που πρέπει να δείχνουμε ως ενήλικες.
Επομένως, δεν ζητάμε από τα παιδιά μας να φάνε τροφές που εμείς δεν τρώμε ή να μην πίνουν αναψυκτικά όταν εμείς τα καταναλώνουμε καθημερινά. Τα παιδιά μιμούνται έντονα, ξεκινώντας από το σπίτι όπου υιοθετούν την συμπεριφορά των γονέων τους οι οποίοι αποτελούν τα πρώτα τους πρότυπα.