Είναι γνωστές σε όλους μας οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι η νικοτίνη συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου στα νεογνά. Η νικοτίνη έχει άμεση επίδραση στην ικανότητα κάποιων κυττάρων να αντιδρούν στη χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα.
Όταν ένα μωρό βρίσκεται μπρούμυτα αντιλαμβάνεται την χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου και μετακινεί το κεφάλι του ώστε να αναπνέει καλύτερα.
Αυτός όμως ο προστατευτικός μηχανισμός δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά στα μωρά που οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κατά την διάρκεια της γέννας το μωρό εκτίθεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Το γεγονός αυτό προκαλεί στον οργανισμό του την απελευθέρωση κάποιών ουσιών που λέγονται κατεχολαμίνες, οι οποίες και βοηθούν το μωρό να κλάψει και να πάρει την πρώτη του ανάσα. Στα φυσιολογικά παιδιά αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός λειτουργεί και τους πρώτους μήνες ζωής και τα βοηθά να πάρουν ανάσα και να αναπνεύσουν καλύτερα όταν μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα τους.
Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν αρκετή ποσότητα κατεχολαμινών για να προστατευτούν όταν μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα τους.
Φαίνεται λοιπόν ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία όχι μόνο αυτών που καπνίζουν αλλά και των παιδιών τους. Είναι επομένως σημαντικό να νιώσουμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε για τις ζωές των παιδιών μας πριν ακόμη αυτά γεννηθούν.