ΟΔΟΝΤΟΦΥΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Στην ηλικία των δυόμισι περίπου χρόνων θα πρέπει να εχει φανεί το σύνολο των δοντιών της πρώτης οδοντοφυΐας, η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί στην ηλικία των τριών ετών. Η μόνιμη οδοντοφυΐα αρχίζει στην ηλικία των 6 ή 7 ετών αν και μπορεί να συμβεί λίγο νωρίτερα ή και λίγο αργότερα.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι η τερηδόνα. Τα νούμερα είναι πολύ εντυπωσιακά. Στην ηλικία των δύο ετών το 8% των παιδιών έχουν ένα ή περισσότερα χαλασμένα δόντια και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60% στην ηλικία των τριών ετών. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η τερηδόνα σε αυτή την ηλικία δεν αποτελεί πρόβλημα αφού τα δόντια θα πέσουν. Αυτό βέβαια αποτελεί σχετική αλήθεια, γιατί:

  • Οι διαιτητικές συνήθειες και η στοματική υγιεινή μαθαίνονται όπως τα γράμματα στην παιδική ηλικία.
  • Αν τα πρώτα δόντια πέσουν νωρίς λόγω τερηδόνας, χτυπήματος, ή λοίμωξης τα μόνιμα δόντια δεν θα είναι ακόμη έτοιμα να τα αντικασταστήσουν. Στο κενό που θα δημιουργηθεί θα μετακινηθούν τα υπόλοιπα δόντια με αποτέλεσμα όταν αργότερα βγουν τα μόνιμα να μην υπάρχει αρκετός χώρος να αναπτυχθούν.
  • Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας καθημερινές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Στην ηλικία των δύο ετών τα δόντια πρέπει να βουρτσίζονται δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, το παιδί δεν έχει αποκτήσει ακόμα πλήρη έλεγχο συντονισμού των κινήσεων και χρειάζεται την βοήθειά σας.

    Εξοπλισθείτε λοιπόν με μια μαλακή χαρούμενη παιδική οδοντόβουρτσα και μια παιδική οδοντόπαστα, που είναι ειδικές για παιδία και εφήβους, αλλά και η γεύση τους είναι αρεστή.

    Υπάρχουν διάφορες πρακτικές για τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος με κυκλικές κινήσεις ή κινήσεις πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά. Το πώς θα κινέιται η οδοντόβουρτσα έχει μικρή μάλλον σημασία. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να καθαρίζονται τα δόντια από όλες τις πλευρές και να απομακρύνεται η οδοντική πλάκα.

    Εκτός από το βούρτσισμα σημαντικό είναι το είδος των τροφών, ο χρόνος και η συχνότητα που τρώμε. Όσο λοιπόν συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - χωρίς ενδιάμεσα να να βουρτσίζουμε τα δόντια μας - τα εκθέτουμε στη ζάχαρη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης τερηδόνας. Έτσι, αν μετά από ένα κομμάτι κέικ το παιδί βουρτσίσει τα δόντια του δεν είναι βλαβερό, αλλά οι καραμέλες, οι τσίχλες και τα ζαχαρωτά που μένουν στο στόμα πολλή ώρα και η ζάχαρή τους κολλάει στα δόντια του παιδιού προκαλούν μεγάλη ζημιά. Αποφεύγετε να δίνετε αυτά τα γλυκά ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα γεύματα.

    Ο κατάλληλος χρόνος για την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα. Ο οδοντίατρος θα βεβαιωθεί ότι τα δόντια του παιδιού εκφύονται κανονικά και ότι δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα οδοντοφυΐας. Ενδεχομένως αν το παιδί είναι συνεργάσιμο και αν η περιεκτικότητα σε φθόριο του νερού είναι μικρή να κάνει επανάλειψη των δοντιών με φθόριο και να συστήσει μασωμένα δισκία φθορίου.

    Αυτά λοιπόν ήταν ότι χρειάζεται να ξέρει ένας γονιός για την στοματική υγιεινή του παιδιού του.