Ένα συχνό θέμα που αγχώνει ιδιαίτερα τους γονείς είναι ο πυρετός.
Ο πυρετός είναι αντίδραση του οργανισμού, όταν αυτός κινητοποιείται και μαζί με άλλους "συμμάχους", όπως τα λευκά αιμοσφάιρια, οι γνωστές τελευταία - λόγω κορονοϊού - κυτοκίνες, οι ιντερφερόνες, για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης, με την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού.
Τα θερμόμετρα υδραργύρου έχουν καταργηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν στα φαρμακεία θερμόμετρα με εναλλακτικό μίγμα υγρών μετάλλων με την αντίστοιχη χρήση, και την ίδια ακρίβεια με τα κλασικά. Υπάρχουν επίσης και τα ψηφιακά, τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα μετώπου και αυτιού.
Το πόσο υψηλός είναι ο πυρετός δεν αποτελεί ένδειξη για την αντιμετώπισή του - το κριτήριο είναι η διάθεση και η κλινική κατάσταση του παιδιού. Επίσης, τα συνοδά συμπτώματα όπως κεφαλαγγία, εμμετός, διάρροιες, βήχας, εξάνθημα κ.α. Χρειάζονται άμεση παιδιατρική εκτίμηση.
Κριτήρια αναγνώρισης και αντιμετώπιση πυρετού:
Ακεταμινοφαίνη.
Λέγεται και Παρακεταμόλη. Χορηγείται κάθε 4 έως 6 ώρες και όχι περισσότερο από τέσσερις φορές την ημέρα. Η δόση υπολογίζεται με το βάρος του παιδιού.
Ιβοπρουφαίνη.
Και εδώ η δόση υπολογίζεται με βάση το σωματικό βάρος. Δεν χορηγείται βέβαια σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.
Μπάνια.
Είναι μια λύση μέχρι να δράσουν τα αντιπυρετικά. Το νερό να είναι ζεστό, όχι κρύο, να τρέχει συνεχόμενα πάνω στο δέρμα του παιδιού που πρέπει να είναι καθιστό, και ο γονέας να το τρίβει με ένα σφουγγάρι για να το βοηθήσει να αποβάλλει την θερμότητα.
Κομπρέσες.
Εάν χρησιμοποιήσετε κομπρέσες, να τις αλλάζετε συχνά.
ΜΗΝ κάνετε μπάνιο το παιδί όταν αυτό έχει ρίγος. Σε αυτήν την περίπτωση, σκεπάστε το με ζεστές κουβέρτες ή παπλώματα και όταν ο πυρετός φτάσει στο ζενίθ και είναι όλο το σώμα του ζεστό - από χέρια μέχρι πόδια - τότε ξεσκεπάστε το.
Πολλές φορές στην αποδρομή λοιμώξεων τα παιδιά παρουσιάζουν υποθερμία (θερμοκρασία μασχάλης μικρότερη από 36,2℃). Διατηρήστε αυξημένη θερμοκρασία στο χώρο όπου βρίσκονται. Βάλτε τους σκούφο, γαντάκια, τυλίξτε το με μια ζεστή κουβέρτα και πάρτε το στην αγκαλιά σας. Δώστε του ζεστά ροφήματα και φαγητό. Εάν η υποθερμία επιμένει, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.