Tα παιδιά μικρότερα και μεγαλύτερα λατρεύουν το υγρό στοιχείο γιατί τους θυμίζει τις καταβολές της ύπαρξής τους, στην ενδολήφια ζωή, το αμνιακό υγρό.
Ωστόσο, τα πολύ μικρά παιδιά στα πρώτα τους μπάνια μπορεί να εμφανίσουν ανησυχία, άρνηση να μπουν στο νερό και ακόμη και δυσαρέσκεια. Σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε να μπει με το ζόρι στην θάλασσα. Καθίστε στην ακροθαλασσιά, παίξτε με το νερό, βρέξτε τα χεράκια και τα ποδαράκια του. Όταν χαλαρώσει κρατήστε το στα χέρια σας και κολυμπήστε για λίγο. Επαναλαμβάνετε όσες μέρες χρειάζεται για να εξοικειωθεί με το νερό.
Τα μεγαλύτερα παιδιά που κολυμπούν μόνα τους συνήθως δεν χρειάζονται βοήθεια για να μπουν στη θάλασσα. Χρειάζονται ωστόσο τη συνεχή επίβλεψη σας για την αποφυγή ατυχημάτων.
Πριν την είσοδο στη θάλασσα εξερευνήστε εσείς την καταλληλότητα της παραλίας (πχ. Αν βαθαίνει απότομα, αν έχει βράχια που μπορεί να γλιστρήσει, αχινούς ή τσούχτρες.
Να τους φοράτε πάντα καπέλο ακόμα και μέσα στην θάλασσα και να θυμάστε, αν μείνετε αρκετή ώρα να κάνετε επάλειψη με το αντιηλιακό κάθε φορά που βγαίνουν από τη θάλασσα.
Να φοράτε στα μικρά παιδιά μπαρατσάκια ή σωσίβια.
Να οριοθετείτε την περιοχή που μπορούν να φτάσουν (πχ. την κίτρινη σημαδούρα)
Να τους χορηγείται συχνά νερό γιατί δεν έχουν καλά ανεπτυγμένο το αίσθημα της δίψας και ξεχνιούνται με το παιχνίδι.
Να μην χορηγείται τροφή ακόμη και σνακ, για όση ώρα μπάινουν-βγαίνουν στη θάλασσα και τουλάχιστον 3 ώρες πριν την έναρξη του θαλάσσιου μπάνιου του.
Η θάλασσα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τα παιδιά που κάνουν συχνές ρινίτιδες, βρογχήτιδες και φαρυγγοαμυγδαλίτιδες. Το κολύμπι είναι εξαιρετική άσκηση γιατί γυμνάζει όλους τους μυς. Με την ηλιακή ακτινοβολία συνθέτουν βιταμίνη D. Η χαλάρωση και η ευφορία που φέρνει η επαφή με την θάλασσα είναι εξειαρετική.
Πάρτε μαζί σας γυαλιά ηλίου, καπέλα, ομπέλα, ψάθες, αντιηλιακά, μαγιώ, παιχνίδια, πετσέτες, σαγιονάρες και ξεκινήστε τις θαλάσσιες εξορμήσεις.