Δυσκολίες Ύπνου

Δυσκολίες ύπνου στα μωρά

Προβλήματα ύπνου συναντώνται πολύ συχνά και στα νεογέννητα και στα βρέφη. Τα νεογέννητα κοιμούνται συνολικά 14-16 ώρες το 24ωρο. Μεγαλώνοντας, η διάρκεια του ύπνου σταδιακά μειώνεται. Ωστόσο, πολλά βρέφη παρουσιάζουν οπισθοδρόμηση και ξυπνούν μέσα στη νύχτα, αρνούμενα να ξανακοιμηθούν.

Ορόσημα ανάπτυξης & Δυσκολίες ύπνου

  1. Στους 4 μήνες το μωρό είναι περισσότερο ξύπνιο την ημέρα και ξυπνά αρκετές φορές τη νύχτα.
  2. Στους 6 μήνες αρχίζει η οδοντοφυϊα, που εμποδίζει τον ύπνο.
  3. Στους 8-10 μήνες αρχίζει να μπουσουλάει, να μαθαίνει τους πρώτους ήχους και λέξεις και βιώνοντας μια αναστάτωση έχει αρκετές δυσκολίες ύπνου.
  4. Στους 12 μήνες κοιμάται λιγότερο την ημέρα (κατά μέσο όρο 2-3 ύπνους) και έχει τόσα πολλά να κάνει και να μάθει - πού να βρει ώρα να κοιμηθεί!
  5. Στους 18 μήνες, ανεξαρτητοποιείται. Περπατά μόνο του. Μιλάει - είναι η περίοδος του "όχι", η μόνη απάντηση σε κάθε ερώτηση, όπως για παράδειγμα "πάμε για ύπνο;"

Μερικά tips για εύκολους ύπνους

Το μωρό που κοιμάται ΜΟΝΟ στην αγκαλιά

Τα περισσότερα μωρά και τα μεγαλύτερα βρέφη προτιμούν να κοιμούνται στην αγκαλιά της μαμάς. Η αγκαλιά αυτή είναι θεραπευτική, μειώνει το άγχος, τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα τους, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας.

Είναι υπέροχο για τις μαμάδες η συγκυτιακή σχέση με το μωρό. Ωστόσο, για τις εργαζόμενες μητέρες και τις μητέρες που έχουν μεγαλύτερα παιδιά, κάποτε έρχεται η στιγμή που πρέπει να το «εκπαιδεύσουν» για διάφορους λόγους, να κοιμούνται εκτός της αγκαλιάς τους.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό ο χώρος που θα κοιμηθεί το μωρό να είναι καθαρός, καλά αερισμένος, χωρίς δυσάρεστες οσμές. Η θερμοκρασία για τα νεογέννητα είναι 22-23℃.

Για τα μεγαλύτερα μωρά και νήπια, είναι λίγο χαμηλότερη, γύρω στους 20℃. Ελέγξτε την υγρασία του χώρου. Η υγρασία να μην ξεπερνάει - ελεγχόμενη με υγρόμετρο - τους 50℃, γιατί θα δημιουργήσει προβλήματα στο αναπνευστικό.

Εξίσου σημαντικό, η κούνια-κρεβάτι πρέπει να είναι άνετη και το στρώμα κατάλληλα επιλεγμένο.

Αφήστε στην κούνια - ή ακόμα καλύτερα, στα χεράκια του, ένα ρούχο σας για να το μυρίζει και να αισθάνεται την παρουσία σας.

Κάντε του μασάζ με ρυθμικές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις στην πλάτη, στην κοιλίτσα και στο στέρνο.

Συνοδέψτε το μασάζ με ένα νανούρισμα ή με ήχους νανουρίσματος ('ωωω...', 'σσσς...')

Αν αδυνατεί να κοιμηθεί, αποκοιμίστε το στην αγκαλιά σας, κρατώντας το έτσι ώστε να σας ακουμπά η πλάτη του. Αφού αποκοιμηθεί, βάλτε το πίσω στην κούνια.

Καθιερώστε ρουτίνα - 'τελετουργικό' πριν από κάθε ύπνο, τραβήξτε κουρτίνες συσκότισης, χαμηλώστε την ένταση των ήχων του σπιτιού, αλλάξτε την πάνα, δώστε του να κρατήσει ένα πανάκι, ένα παιχνιδάκι, μια κουβερτούλα.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται την ίδια ώρα από όλους όσους εμπλέκονται στην φροντίδα του μωρού σας.

Δυσκολίες ύπνου στα παιδιά

Όλο και περισσότερα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες ύπνου που αφορούν είτε την ποιότητά του (κοιμούνται λιγότερες ώρες), είτε διαταραχές στην έλευση του και στην διάρκειά του (δυσκολεύονται να πέσουν για ύπνο, κοιμούνται μόνο στην αγκαλιά, ξυπνούν μόλις τα βάλουμε στην κούνια/κρεβάτι, ξυπνούν συχνά στη διάρκεια της νύχτας).

Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να οφείλονται σε πλειάδα αιτίων:

Εάν αποκλεισθούν τα οργανικά αίτια, θα πρέπει να εστιάσουμε στην εύρυθμη λειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος. Οι δυσκολίες ύπνου έχουν μεγάλο αντίκτυπο, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί. Η έλλειψη ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου, μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, κακή διάθεση, υπνηλία, απώλεια όρεξης για φαγητό και παιχνίδι, δυσκολία συγκέντρωσης, πτώση της απόδοσης στο σχολείο (για μεγαλύτερα παιδιά).

Τρόποι Αντιμετώπισης των Προβλημάτων Ύπνου

  1. Τα παιδιά είναι «σφουγγάρια» και «ρουφούν» τα συναισθήματά μας, όσο και αν εμείς προσπαθούμε να τα κρύψουμε. Απαλλαχθείτε λοιπόν από το άγχος που σας προκαλούν οι δυσκολίες ύπνου. Αποφασίστε πως είστε ήρεμοι και ικανοί να αντιμετωπίσετε αυτές τις δυσκολίες.
  2. Μιλήστε του (στο μεγαλύτερο παιδί) για το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος.
  3. Επιλέξτε παραμύθια με θεματική του τον ύπνο (π.χ. η ωραία νυσταγμένη, ο βασιλιάς ύπνος, η αρκούδα που δεν θέλει να κοιμηθεί)
  4. Ακούστε όλες τις απορίες των μικρότερων παιδιών για τον ύπνο και απαντήστε σε αυτές.
  5. Δώστε στα μικρότερα παιδιά κάποιες πρωτοβουλίες που αφορούν την ρουτίνα του ύπνου (π.χ. να διαλέξει αυτό το παραμύθι που θα διαβαστεί, τις πυτζάμες του)
  6. Μην κοιμάστε μαζί με το παιδί. Το παιδί θα μάθει να κοιμάται μόνο του, στο δικό του χώρο-κρεβάτι, αν εσείς το αφήσετε.
  7. Τα βρέφη συνήθως όταν βρεθούν μόνα στο κρεβάτι ξυπνούν με το άγχος του χωρισμού και της εγκατάλειψης και κλαίνε. Εδώ οι απόψεις των ειδικών συγκρούονται. Οι υποστηρικτές της μίας άποψης πιστεύουν στην άμεση ανταπόκριση, γιατί έτσι το μωρό αναπτύσσει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους φροντιστές του. Οι υποστηρικτές της άλλης άποψης προτείνουν αντί να το πάρετε αγκαλιά, να σταθείτε πάνω από την κούνια και να το ηρεμίσετε με την παρουσία σας, με ένα βλέμμα, ένα χάδι.
  8. Όπως και να 'χει, να γνωρίζετε πως από την στιγμή που το βρέφος ή και το μεγαλύτερο παιδί θα έρθει στο κρεβάτι σας, ή θα πάτε εσείς στο δικό του, δημιουργείτε μια συνήθεια, που δύσκολα θα αναραίσετε στο μέλλον.
  9. Έχετε σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, ίδιες ώρες κάθε μέρα.
  10. Ακολουθήστε σταθερό πρόγραμμα πριν από τον ύπνο. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια σταθερή ρουτίνα κάθε μέρα, γιατί έτσι αισθάνονται ασφάλεια. Επομένως, πρέπει, όπως και με τα γεύματα, να κοιμούνται την ίδια ώρα. Μην το βάζετε για ύπνο πιο νωρίς ή πιο αργά. Επίσης, εφαρμόστε για συγκεκριμένη «ιεροτελεστεία», πριν από τον ύπνο (π.χ. μπάνιο, διάβασμα παραμυθιού, νανούρισμα, φιλί, καληνύχτα).
  11. Επιβραβεύσετε το μικρό παιδί για τις «καλές» του νύχτες ύπνου με αυτοκόλλητα του πίνακα επιβράβευσης. Βάλτε στόχο, για παράδειγμα, για δέκα συνεχόμενα αυτοκόλλητα, να επιλέξει εκείνο ένα μικρό δώρο που αφορά την διαδικασία του ύπνου, όπως ένα παραμύθι της δικής του επιλογής, ή ένα λούτρινο παιχνίδι αγκαλιάς.
  12. «Χαμηλώστε» τους ρυθμούς και τα φώτα του σπιτιού. Εξηγήστε του ότι έχετε να ολοκληρώσετε τις δουλειές του σπιτιού, και στη συνέχεια να κοιμηθείτε και εσείς, ώστε ξεκούραστοι όλοι μαζί να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα σας.