Υπερφόρτωση Μαστών - Σπάργωση

Εμφανίζεται στις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα. Συνήθως δεύτερη με τρίτη ημέρα μετά τον τοκετό, όταν «κατεβαίνει» το γάλα.

Οι μαστοί είναι διογκωμένοι, ζεστοί και επώδυνοι.

Το δέρμα είναι λεπτό, γυαλιστερό, κοκκινοπό, ενώ διαγράφονται οι φλέβες κάτω από το δέρμα. Η θηλαία άλως είναι πρησμένη και το βρέφος δυσκολεύεται να πιάσει σωστά τη θηλή.

Η σπάργωση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο, ωστόσο μπορεί να επιδεινωθεί από τους εξείς παράγοντες:

  1. Αυξημένη ενδοφλέβια χορήγηση υγρών στον τοκετό
  2. Καισαρική τομή
  3. Καθυστερημένη έναρξη θηλασμού (μετά τη πρώτη ώρα)
  4. Αραιοί και μικρής διάρκειας θηλασμοί
  5. Χορήγηση φόρμουλας ή και αντλημένου μητρικού γάλατος
  6. Μαστοί μικρού μεγέθους
  7. Προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στους μαστούς

Αντιμετώπιση

Υπερπαραγωγή Γάλατος

Είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στη διάρκεια της γαλουχίας, το οποίο συχνά συγχέεται με ανεπάρκεια γάλατος, οδηγώντας στη διακοπή του θηλασμού ή στην προσθήκη συμπληρώματος.

Στη μητέρα, η υπερπαραγωγή γάλατος μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση μαστών, απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου και μαστίτιδα.

Στο βρέφος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία ή, ακόμα και άρνηση θηλασμού, επεισόδια πνιγμονής, κολικούς, αναγωγές, λόξιγκα, ή και πράσινες, αφρώδεις κενώσεις.

Η μητέρα αναφέρει ως πρόβλημα, ότι το βρέφος αρχικά θηλάζει καλά, γρήγορα όμως αφήνει το στήθος, κλαίει γοερά και τεντώνει το σώμα του σαν τόξο. Το στόμα του είναι γεμάτο γάλα και από το μαστό ρέει επίσης γάλα. Ακόμα, το βρέφος θηλάζει καλύτερα στη διάρκεια της νύχτας (ο μαστός είναι άδειος) και όταν η μητέρα είναι ξαπλωμένη στο πλάι ή όταν περπατά. Τρώει καλύτερα με το μπουκάλι, λόγω ελεγχόμενης ροής, και αυτό οδηγεί στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι δεν επαρκεί το μητρικό γάλα.

Αντιμετώπιση

Ακολουθήστε τους εξείς τρόπους αντιμετώπισης:

Πολλές φορές, χορηγούνται αφεψήματα όπως φασκόμηλο, δυόσμος, μέντα, για να μειώσουν την παραγωγή του γάλατος. Ωστόσο, μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, γι' αυτό χορηγούνται δοκιμαστικά και με αξιολόγηση του αποτελέσματος.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στον περιοδικό αποκλεισμό των μαστών από το θηλασμό. Καλό είναι να προτιμάται η αποφυγή θηλασμού από τον ένα μαστό για 3 ώρες, και ο θηλασμός στο χρονικό αυτό διάστημα από τον άλλο μαστό - μόνο όσες φορές χρειαστεί. Η διάρκεια αυτής της πρακτικής θηλασμού διαρκεί δύο ημέρες.

Απόφραξη Γαλακτοφόρου Πόρου

Αφορά στην απόφραξη στο σωληνάκι που μεταφέρει το γάλα από το μαζικό αδένα στη θηλή.

Αίτια:

  1. Αραιοί θηλασμοί. Συνήθως, προκύπτουν όταν στη μητέρα γίνεται σύσταση να θηλάξει το παιδί της ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. κάθε τρεις ώρες) και όποτε το ζητάει το βρέφος. Αυτό, βέβαια, οδηγεί σε στάση του μητρικού γάλατος και απόφραξη του πόρου. Εάν το βρέφος από μόνο του κοιμάται περισσότερο, η μητέρα πρέπει να αδειάζει μόνη της με άμελξη τους μαστούς αν τους νιώθει γεμάτους.
  2. Φυσαλίδα γάλατος. Φαίνεται σαν μικρό στίγμα στη θηλή, κίτρινου χρώματος που αποφράσει τον γαλακτοφόρο πόρο και εμποδίζει την έξοδο του γάλατος.
  3. Μηχανικοί Παράγοντες. Αυτοί ασκούν πίεση στο μαστό, όπως ακατάλληλος στηθοδεσμός, το κράτημα του παιδιού στην αγκαλιά πάντα από το ίδιο χέρι, τα κοχύλια συλλογής γάλατος, ο ύπνος μπρούμυτα, ή από την ίδια μεριά του σώματος. Η θυλάζουσα αρχικά αναφέρει μια ήπθα ενόχληση. Ο πόρος ψηλαφάται σαν σκληρό σωληνάκι ή σκληρή μάζα, ευαίσθητη στην ψηλάφηση.
  4. Αντιμετώπιση

Αποθηλασμός

Είναι η διαδικασία διακοπής του θηλασμού μετά από επιθυμία του βρέφους, ή και της μητέρας, και όταν το επιβάλλουν οι ιατρικοί λόγοι.

Η μητέρα μπορεί να επιλέξει τον αποθηλασμό όταν χρειάζεται να επιστρέψει στην εργασία της, ή όταν έχει κουραστεί και έχει ανάγκη από περισσότερο προσωπικό χρόνο και ανεξαρτησία.

Το παιδί αποθηλάζει όταν έχει ωριμάσει αναπτυξιακά, σωματικά αλλά και συναισθηματικά, αναπτύξει σχέσεις με άλλους και εκδηλώσει ενδιαφέρον για άλλες τροφές.

Συμβουλές για τον αποθηλασμό: