Κολικοί Βρέφους

31 Ιουλίου 2023

5'

Ασθένιες

Περίληψη

Οι κολικοί είναι μια συνήθης παραφυσιολογική κατάσταση που πλήττει πολλά βρέφη, ενώ προκαλεί άγχος και ανησυχία στους νέους γονείς. Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε αυτούς, παρέχοντας λεπτομερή ανάλυση των αιτιών που προκαλούν τους κολικούς, των τρόπων αντιμετώπισης και των συμβουλών για την πρόληψή τους.

Πρόκεται για ένα συχνό πρόβλμηα της πρώτης βρεφκής ηλικίας. Η συχνότητα κυμαίνεται από 10% έως 30%.

Κολικοί

Το μωρό αιφνίδια και χωρίς εμφανή αιτία, κλαίει δυνατά και απαρηγόρητα, σφίγγεται, κοκκινίζει, τινάζει χεράκια και ποδαράκια και αποβάλλει αέρια. Ξεκινούν συνήθως την 2η εβδομάδα ζωής και υποχωρούν στην ηλικία των τριών μηνών. Γι’ αυτό και συνήθως μιλάμε για κολικούς 1ου τριμήνου. Ένα μικρό ποσοστό βρεφών θα παρουσιάσει κολικούς και στο 2ο τρίμηνο.

Αίτια

Τα αίτια των κολικών δεν είναι γνωστά. Ταξινομούνται στα “Λειτουργικά Άλγη”, δηλαδή σε εκείνα που δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, αλλά σε ευαισθησία του εντέρου.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε όσο αυτό είναι εφικτό τους κολικούς:

  1. Ταΐστε με θηλασμό ή μπιμπερό το μωρό σας αμέσως μόλις εκδηλώσει σημάδια πείνας. Μην το αφήσετε να κλάψει πολύ γιατί έτσι καταπίνει αέρα.
  2. Ταΐστε το σε περιβάλλον ήρεμο, χωρίς εντάσεις κα θορύβους
  3. Αν θηλάζει, σιγουρευτείτε πως πιάνει καλά τη θηλή του στήθους ή αν παίρνει ξένο γάλα, να πιάνει καλά το μπιμπερό (Υπάρχουν και μπιμπερό για κολικούς)
  4. Φροντίστε να ρεύεται στη μέση του γεύματος, αν βέβαια αφήνει το στήθος ή το μπουκάλι χωρίς να εκνευρίζεται
  5. Αν παίρνει ξένο γάλα, να αφήνει στο τέλος του γεύματος 10-20ml στο μπουκάλι ώστε να μην καταπίνει αέρα.

Εάν παρά τα προληπτικά μέτρα εμφανίσει κολικούς, κάντε μασάζ στην κοιλίτσα του με τη βοήθεια ειδικών gel. Τοποθετήστε ένα ζεστό σιδερωμένο πανάκι στην κοιλίτσα του βρέφους.

Μασάζ για τους κολικούς

Δοκιμάστε μουσική χαλαρωτική ή τους λεγόμενους “λευκούς ήχους”, και ένα ζεστό μπανάκι. Δοκιμάστε ακόμα να το πάτε μια βόλτα με το αυτοκίνητο, εάν αυτό είναι δυνατό.

Σίγουρα, το καλύτερο φάρμακο των κολικών είναι η υπομονή. Σε κάθε περίπτωση όμως, να ξέρετε πως έχουν ημερομηνία λήξης.